Hotel wraz całym otoczeniem położony jest na obszarze objętym ochroną przyrody w ramach unijnego programu Natura 2000. Celem tego programu jest zachowanie określonych typów siedlisk przyrodniczych oraz gatunków, które uważa się za cenne i zagrożone w skali całej Europy.
Flora i fauna
Na terenie wokół Uroczyska Siedmiu Stawów Luxury Hotel & SPA by L’Occitane za szczególnie cenne w szacie roślinnej uznano pasma łęgów wiązowo-jesionowych i olszowo-jesionowych w dolinach cieków i wokół stawów z drzewami o wymiarach pomnikowych. Wyróżnia go fauna motyli z szlaczkoniem szafrańcem. Obszar ten jest ważny dla ochrony dwóch gatunków nietoperzy, a spośród innych ssaków jest też miejscem licznego występowania popielicy. Główne walory ornitologiczne obszaru to bogaty zespół ptaków leśnych, a także kilku wodnych, uznawanych za rzadkie i zagrożone.
EKO inwestycje
Przystępując zatem do renowacji oraz adaptacji zamku do nowych funkcji priorytetem stało się maksymalne zredukowanie wpływu efektów tego przedsięwzięcia na otoczenie. Aby to osiągnąć, zrealizowano trzy mające pozytywny wpływ na środowisko naturalne, inwestycje: pompę ciepła, biologiczną oczyszczalnię ścieków oraz system szarej wody.
Dzięki temu Goście mogą się dziś cieszyć urodą tego miejsca, wypoczywając i czerpiąc zdrowie z Natury, która w nienaruszonym stanie otacza Uroczysko Siedmiu Stawów Luxury Hotel & SPA by L’Occitane.
Pompa ciepła
Rozwiązanie, które wykorzystuje geotermalne właściwości gleb otaczających Uroczysko Siedmiu Stawów Luxury Hotel & SPA by L’Occitane do ogrzewania wnętrz hotelu i użytkowanej wody. Wybrano to rozwiązanie, gdyż pompy ciepła zyskują aż do 80% energii grzewczej ze środowiska, osiągając jednocześnie sprawność 500% (5kWh energii cieplnej z 1kWh prądu). Woda użytkowa w tym systemie może zostać podgrzana do temperatury aż do 65˚C, co zapewnia pełen komfort użytkowania. Najistotniejszym jednak jest fakt, iż rozwiązanie oparte o pompę ciepła, dzięki funkcjonowaniu bez emisji szkodliwych substancji, gwarantuje znacznie zmniejszenie obciążenia środowiska naturalnego, w tym zerową emisję CO² w kompleksie hotelowym.
Oczyszczalnia
Celem zminimalizowania wpływu na środowisko w Uroczysku Siedmiu Stawów Luxury Hotel & SPA by L’Occitane zdecydowano, by do utylizacji ścieków wybudować oczyszczalnię biologiczną. W oczyszczalni zastosowano technologię, która do prowadzenia procesów biologicznego rozkładu zanieczyszczeń organicznych wykorzystuje mikroorganizmy tworzące utwierdzoną biomasę. Jest to metoda zatopionych złóż biologicznych, które są przedmuchiwane sprężonym powietrzem i montowane na specjalnych rusztach w zbiornikach betonowych.
System "szarej wody"
Statystycznie zużycie wody w 4* hotelu w Europie wynosi od 120 do 780 l na osobę/ dobę. Tymczasem tylko 0,3% zasobów wody na ziemi jest dla nas dostępne w postaci rzek i jezior. Obecnie 450 mln ludzi na ziemi cierpi na niedobór wody, a szacuje się że w 2025 problem ten dotknie 37% ludzi na ziemi.
Zestawiając powyższe fakty widać jakiej wagi nabiera troska o oszczędne korzystanie z wody. Dzięki systemowi szarej wody unikamy używania zasobów wody pitnej do czynności, które tego nie wymagają.
HERBARIUM
Zalet świeżych ziół z własnego ogrodu nie da się przecenić – stanowią śpiżarnię smaków i aromatów, a w okresie kwitnienia przyciągają dziesiątki kolorowych motyli. Są doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju potraw, nadając im niepowtarzalny smak i aromat. W Uroczysku Siedmiu Stawów Luxury Hotel & SPA by L’Occitane chętnie z nich korzystamy: najświeższe, ekologicznie uprawiane zioła trafiają z Herbarium wprost na talerze Gości.
WARZYWNIK
Smak warzyw z własnej uprawy na długo pozostaje w pamięci, a satysfakcja płynąca ze zbioru własnych plonów, rekompensuje trud włożony w pielęgnację. Od 2017 roku 65 ha gruntów ornych wokół Uroczyska Siedmiu Stawów Luxury Hotel & SPA by L’Occitane zyskało status upraw ekologicznych: to oznacza, że warzywa i owoce trafiające na talerze Gości wyhodowane zostały bez użycia pestycydów, środków chwastobójczych i sztucznych nawozów. Najwyższej jakości i pełne witamin, m.in. fasola szparagowa, cukinia, jarmuż, buraki, ogórki czy dynia – to składniki wykwintnych dań, które serwowane są w hotelowej restauracji. Serdecznie zapraszamy do degustacji.
Program „Drugie życie drzew”
Projekt promowany przez WWF, powstał z myślą o ratowaniu Puszczy Białowieskiej, ale ma przełożenie na każdy kawałek lasu w Polsce, również ten obok Uroczyska, objęty działaniami Natura 2000. W projekcie główną ideą jest jak najmniejsza ingerencja człowieka w naturę, aby las sam mógł się regulować swoją kumulację węgla i azotu, magazynować odpowiednią ilość wody. Powalone, zbutwiałe drzewa są również naturalnym terenem maskującym np. dla salamandry plamistej. Stojące, obumarłe drzewa są również ulubionym miejscem dla gniazd dla sów, których są na naszym terenie 3 gatunki.
Hotele dla owadów na kwietnej łące
Na terenie należącym do naszego Hotelu zlokalizowany jest domek dla owadów, które jeszcze za często kojarzone są ze szkodnikami. W Uroczysku patrzymy na nie jako pożyteczne stworzenia- część naszego ekosystemu. Żywią nas, zapylając rośliny, umożliwiając rozwój owoców, broniąc nas również przed innymi szkodnikami.
Miód z okolicznych pasiek
Dziś o pszczołach i potrzebie ich ochrony mówi i robi się coraz więcej. W Uroczysku Siedmiu Stawów stworzyliśmy hotel dla pszczół dzięki czemu przyczyniamy się do ochrony tego gatunku, a nasi Goście mogą codziennie kosztować miodów z lokalnych pasiek położonych na terenie Natura 2000
Stawy
W okolicznym Parku Uroczyska Siedmiu Stawów- na naszym terenie jest 7 stawów, które obecnie są na etapie przywracania ich nawodnienia. Część z nich będzie zarybiana naturalnie i pozostanie bez dalszej ingerencji człowieka, aby wzbogacić ekosystem o niektóre gatunki ryb. Na wiosnę przyszłego roku będą już widoczne pierwsze efekty naszych działań.
Sad ze starymi odmianami drzew
W tym roku zostały dokonaliśmy nasadzenia ponad 70 drzew różnych gatunków drzew owocowych, które w przyszłości mają być miejscem chroniącym stare odmiany drzew w trosce o otaczającą nas Teren Natura 2000.
Owoce z sadu będą wykorzystywane w Kuchni. Jest to nasza propozycja poznania tradycji i smaku polskiego sadownictwa, na wzór ogrodu dworskiego w którym będzie można dosłownie zasmakować historii.